preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

 

RASPORED


INFORMACIJA


 


 

 

Školski list

 

Priloženi dokumenti:
DABAR 2022..pdf

 
 
 

 

 

 

Naših 80 godina

 

Vijesti

Pripremi, spremi i u školu obrok ponesi!

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane.

Cjeloviti obrok = složeni ugljikohidrati + bjelančevine + voće i povrće + voda


1. Složeni ugljikohidrati. Složeni ugljikohidrati se, za razliku od jednostavnih, sporije razgrađuju i u pravilu sadrže značajnu količinu vitamina, minerala i vlakana. Nakon konzumacije složenih ugljikohidrata razina energije ostaje stabilna. Tako sprječavamo nagli pad energije i pojavu umora.

Budite kreativni, osim integralnog kruha, peciva i tjestenine kao izvor složenih ugljikohidrata uvrstite razne vrste žitarica poput heljde, smeđe riže, prosa te instant varijante poput zobenih pahuljica, palente, kus kusa i bulgura.

Dobro je znati: Kus kus, primjerice, nije potrebno kuhati, dovoljno ga je isprati, preliti vrućom vodom (na šalicu kus kusa dodajte 1,25 šalicu vruće vode)  i pustiti da kratko odstoji poklopljeno.

2.Osigurajte adekvatan unos bjelančevina. Potrebnu količinu bjelančevina moguće je osigurati namirnicama životinjskog porijekla ( to su meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja) te biljnog porijekla (mahunarke, žitarice i sjemenke).

Za brzu pripremu obroka koristite svježi sir, pileća/pureća prsa, ribu i konzerviranu ribu (pr. tuna i sardine), kuhana jaja, unaprijed skuhane ili konzervirane mahunarke (grah, leća, slanutak, grašak) kao i dimljeni tofu.

3.Uključite voće i povrće. Voće je idealan međuobrok i uvijek neka se nađe u torbi, a povrće dodajte u sendvič ili salatu. Mrkva ili krastavac narezan na štapiće praktičan je finger food, a u kombinaciji s raznim umacima postaje zanimljiva užina.

4.Ne zaboravite vodu! Čak i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije. Pripazite da uz sebe uvijek imate bočicu vode, a u zimskim mjesecima dobro može zagrijati i nezaslađen čaj ili zaslađen s malo meda.

Ideje za ukusne i jednostavne cjelovite obroke:

Sendviči

Jednostavni za pripremu i pakiranje, ukusni i praktični za pojesti u svakoj prilici pa i u onoj „s nogu“, sendviči su klasična varijanta obroka za ponijeti. Različite kombinacije donose pregršt različitih tipova tog popularnog obroka. Kako bi sendvič bio hranjiv i ukusan obrok, bitno je pripaziti na sastojke. Umjesto bijelih varijanti kruha, birajte one tamnije i uvijek dodajte povrće. Uz sendvič spakirajte voće, orašaste plodove (bademe, lješnjake, orahe) i vodu.

Đački integralni sendvič

Sastojci: graham pecivo, polutvrdi sir, toast šunka (pureća), zelena salata, kiseli krastavci, umak od rajčice (kečap). Pecivo razrežemo na pola i redom slažemo sir, šunku, kisele krastavce, zelenu salatu i umak.

https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/pripremi-spremi-i-u-skolu-obrok-ponesi/



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 17. 9. 2020.

Tražilica

 

      


e-Dnevnik


 


RSS Reader

Raspored zvona

            

MŠ ''VRPOLJE'' 

JUTARNJA SMJENA

1.         7:45 -  8:30
2.        8:35 -  9:20
3.        9:25 -  10:10

VELIKI ODMOR

4.       10:30 - 11:15
5.       11:20 - 12:05
6.       12:10 - 12:55
7.       13:00 - 13:45

POPODNEVNA SMJENA

1.        14:00 - 14:45
2.       14:50 - 15:35
3.       15:40 - 16:25

VELIKI ODMOR

4.       16:45 - 17:30
5.       17:35 - 18:20
6.      18:25 - 19:10
7.       19:15 - 20:00

PŠ ''PERKOVIĆ''

1. 

       8:00 -  8:45

2.

       8:50 -  9:35

3.

       9:40 -  10:25

VELIKI ODMOR

4.

      10:45 - 11:30

5.

      11:35 - 12:20

6.

      12:25 - 13:10

7.

      13:15 - 14:00

 


Upisi u srednju školu


Kamo nakon osnovne

Vremenska prognoza
ŠIBENIK WEATHER

Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 


Pišite nam

             Pišite nam!!!!!

      Imate sliku, komentar,
         kritiku ili pohvalu...
      Sudjelujte u stvaranju
            web stranice

        

     os.vrpolje@gmail.com


Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 2. 2014.

Ukupno: 75135
Ovaj mjesec: 662
Ovaj tjedan: 87
Danas: 10




preskoči na navigaciju