preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

 

RASPORED


INFORMACIJA


 


 

 

Školski list

 

Priloženi dokumenti:
DABAR 2021..pdf

 
      Školski
        kurikulum
         2020./21.

 

 

 

 

Naših 80 godina

 

Vijesti

Organizacija školske prehrane u šk. god. 2020./2021.

Počela je jedna nova i drugačija školska godina. Problemima u organizaciji i izvođenju kvalitetne školske prehrane s kojima se borimo dugi niz godina, pridružili su se novi izazovi s kojima se škole suočavaju zbog trenutne epidemije koronavirusa. Usprkos brojnim poteškoćama i izazovima koji su pred nama, važno je i dalje osigurati da školski program i obrazovne aktivnosti olakšaju djeci razvijanje pravilnih prehrambenih navika i osiguraju kvalitetnu prehranu. Svoj djeci je Konvencijom o pravima djeteta zajamčeno pravo na zdravu i odgovarajuću prehranu kako bi postigli najvišu moguću razinu zdravlja. Tim zadužen za školsku prehranu osim pripreme i podjele obroka u skladu sa standardima i normativima, ima i važnu ulogu u educiranju učenika o pravilnoj prehrani.
Prema preporukama i  uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja prehranu treba organizirati u prostoriji u kojoj borave djeca/učenici na način da se hrana unaprijed podijeli u porcije ili kao pakirane obroke.



Prehranu je iznimno moguće organizirati u blagovaonici (preporučuje se pridržavanje preporuka za ugostiteljske objekte), uz naznaku da razmak između djece/učenika treba biti dva metra ili najveći moguć s obzirom na broj djece/učenika i veličinu blagovaonice; moguće je postavljanje pregrade na stolovima između djece/učenika. Ukoliko se prehrana organizira u blagovaonici nužno je izraditi raspored boravka u blagovaonici pri čemu se vodi računa o dobi djeteta i vremenu ulaska učenika u školu. Između djece/učenika obvezan je razmak, a ovisno o veličini blagovaonice, vrijeme za užinu i/ili ručak djece/učenika može biti u različito vrijeme. Blagovaonicu je između ulazaka dviju skupina djece/učenika potrebno očistiti (stolove). Učenike u blagovaonicu vodi odgojitelj/učitelj koji je s učenicima prije toga imao nastavu. Cilj je učenicima svakodnevno osigurati školski obrok u sigurnom i ugodnom okruženju kako bi bili spremni za uspjeh u akademskim i društvenim aktivnostima.
Prehrana treba i dalje biti usklađena sa Nacionalnim smjernicama za prehranu u osnovnim školama:
- Preporučene vrste hrane i jela u planiranju dnevnih i tjednih jelovnika za učenike.
- Preporučene vrste hrane i jela po obrocima u školi.
- Hrana koju treba rijetko konzumirati ili izbjegavati.

 

Praktični primjeri za serviranje doručka/užine u učionici
- Ovisno o uvjetima svake škole (opremi, osoblju) potrebno je prilagoditi tip obroka koji se konzumira u učionici.
- Treba voditi računa i o otpadu koji nastaje nakon obroka i adekvatnom zbrinjavanju istih.
- Izbjegavati gotove proizvode sa velikim udjelom masti, šećera ili soli poput pekarskih proizvoda od lisnatog tijesta i sl.

- Suhi obroci poput sendviča, integralnih žemlji, peciva ili kiflica s jogurtom ili
namazima na bazi svježeg sira, mahunarki, ribe i sl., savijače od sira (kombinacije sira i buče, sira i špinata i sl.), mafini s voćem ili povrćem dobra su opcija zbog
jednostavnog rukovanja, pakiranja i podjele.
- Ako postoji mogućnost treba ponuditi druge tipove hrane koji trebaju biti unaprijed porcionirani – žitne pahuljice ili musli s mlijekom ili jogurtom, palentu s mlijekom ili svježim sirom, ječmenu, zobenu i prosenu kašu, kuhana jaja i sl.
- Obratite pozornost na zastupljenost  raznog voća i povrća. Dodajte papriku, ribanu mrkvu, krastavce, rajčicu ili zelenu salatu sendvičima. U slučaju loše opskrbe svježim voćem koristiti industrijski kompot, ali razrijeđen vodom (dodati oko 20 % vode), te sokom od svježeg limuna. Voće i povrće su dobri izvori vitamina, posebice vitamina C, B6, vitamina E, karotenoida i folata, različitih minerala (željezo, magnezij, kalcij, kalij), jednostavnih i složenih šećera (glukoze i fruktoze), pektina i drugih vlakana, voćnih kiselina i drugih sastojaka koji imaju antioksidativna svojstva te značajno smanjuju rizik za oboljevanje.
- Jogurt, jogurt s probiotikom, kefir ili acidofil poslužite uz sendviče, pahuljice, palentu i sl. Fermentirani mliječni proizvodi imaju pozitivan utjecaj na zdravlje kao i mlijeko, uz dodatnu korist koje im daju bakterije mliječne kiseline i probiotički
mikroorganizmi. Poput mlijeka, bogat su izvor bjelančevina, vitamina i mineralnih
tvari. Lakše su probavljivi jer se tijekom mliječno-kiselinskog vrenja ugljikohidrati
djelomično razgrađuju. Jogurt ima veliku hranjivu vrijednost, a radi lake
probavljivosti ima posebnu dijetetsku vrijednost.
- Najprimjerenija tekućina je voda, ali se preporučuju i sokovi od voća i povrća bez
dodanog šećera.

https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/organizacija-skolske-prehrane-u-sk-god-2020-2021/

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 17. 9. 2020.

Tražilica

 

      


e-Dnevnik


 

RSS Reader

Raspored zvona

                

JUTRO

1.         7.45 -  8.25
2.        8.30 -  9.10
3.        9.15 -  9.55

ODMOR  9.55 - 10.10

4.       10.15 - 10.55
5.       11.00 - 11.40
6.       11.45 - 12.25
7.       12.30 - 13.10

POPODNE

1.        13.45 -  14.25
2.       14.30 -  15.10
3.       15.15 -  15.55

ODMOR  15.55 - 16.10

4.       16.15 - 16.55
5.       17.00 - 17.40
6.       17.45 - 18.25
7.       18.30 - 19.10


Upisi u srednju školu


Kamo nakon osnovne

Vremenska prognoza
ŠIBENIK WEATHER

Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 





preskoči na navigaciju